(Ara chloropterus)

Ara zielonoskrzydła

Rząd: Papugowe
Rodzina: Papugowate
Ara zielonoskrzydła występuje w lasach tropikalnych Brazylii, Paragwaju, Boliwii, Peru, Kolumbii, Panamy, Wenezueli i Gujany.

Występowanie

Tropikalne lasy  Brazylii, Paragwaju, Boliwii, Peru, Kolumbii, Panamy, Wenezueli, Gujany.

Charakterystyka

Długość 90-95 cm, waga 1-1,7 kg. W ubarwieniu dominuje kolor czerwono – niebieski, pokrywy skrzydeł zielone, górna część ogona czerwona, dolna niebieska.  Na części twarzowej nagi biały obszar, porośnięty czerwonymi piórkami. Dziób duży, mocny, biało- czarny, tęczówki brązowe, nogi szare.

Odżywianie

Owoce, nasiona, kwiaty, warzywa, owadami i ich larwy.

Tryb życia

Zamieszkuje wilgotne lasy tropikalne i galeriowe. Żyje w parach, małych grupach lub stadach. Jest monogamiczna. Podczas lotu towarzyszy jej charakterystyczny krzyk. Jest destrukcyjna. Łagodna, o nieprzeciętnej inteligencji, uczy się naśladować ludzką mowę. Mniej krzykliwa od innych ar. Łatwo się oswaja, przyzwyczaja się do swojego opiekuna odwdzięczając się mu miłością i przywiązaniem.

Rozmnażanie i rozwój

Od kwietnia do czerwca samica składa 2-4 jaj, które wysiaduje przez 28 dni. Młode opuszczają gniazdo około 13 tygodnia życia, są jeszcze dokarmiane przez rodziców. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 3 lat. Żyje 70 lat.

Ciekawostki

Dymorfizm płciowy nie jest widoczny, w celu określenia płci potrzebna jest analiza DNA. Każdy osobnik posiada charakterystyczny wzór maski.

Powrót do wszystkich zwierząt