(Bubalus bubalis)

Bawół indyjski udomowiony

Rząd: Parzystokopytne
Rodzina: Krętorogie
Dwa bawoły z rodziny wołowatych. Bardzo silne zwierzęta.

Występowanie

Hodowany w południowo-wschodniej Azji, północnej Afryce, na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Środkowej i Południowej, Australii i na południu Europy.

Charakterystyka

Zaliczany do bydła, udomowiona forma bawołu indyjskiego (arni). Długość ciała 2,2-3,0 m, ogona 60-100cm; wysokość w kłębie 180 cm. Waga 600-1000kg. Krępa budowa, masywna w kłębie, silne nogi, zakończone szerokimi racicami. Potężne, zwłaszcza u samców, rogi, zagięte w jednej płaszczyźnie ku tyłowi. Odchodzą od czaszki bez  zgrubienia czołowego. Ciało pokryte rzadkimi, sztywnymi włosami, które nie dają żadnej osłony cieplnej. Ubarwienie sierści białe, brązowe, łaciate, brunatno czarne lub szaroczarne. Szerokie, rozstawione racice są przystosowaniem do życia w bagniskach, na mokradłach i przybrzeżnych płyciznach.

Odżywianie

Roślinność bagnista, trawy.

Tryb życia

Wybiera tereny bagniste z bogatą roślinnością. Hodowany dla mleka, mięsa i skór oraz jako zwierzę robocze. Z rogów wykonywane są ozdoby galanteryjne.

Rozmnażanie i rozwój

Rozmnaża się przez cały rok. Dojrzałość płciową osiąga od 2 roku życia. Ciąża trwa 300-340 dni, rodzi się jedno młode.

Ciekawostki

Ze świeżego mleka bawolic wytwarza się włoski ser mozzarella.

Powrót do wszystkich zwierząt