Hodowany w południowo-wschodniej Azji, północnej Afryce, na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Środkowej i Południowej, Australii i na południu Europy.
Zaliczany do bydła, udomowiona forma bawołu indyjskiego (arni). Długość ciała 2,2-3,0 m, ogona 60-100cm; wysokość w kłębie 180 cm. Waga 600-1000kg. Krępa budowa, masywna w kłębie, silne nogi, zakończone szerokimi racicami. Potężne, zwłaszcza u samców, rogi, zagięte w jednej płaszczyźnie ku tyłowi. Odchodzą od czaszki bez zgrubienia czołowego. Ciało pokryte rzadkimi, sztywnymi włosami, które nie dają żadnej osłony cieplnej. Ubarwienie sierści białe, brązowe, łaciate, brunatno czarne lub szaroczarne. Szerokie, rozstawione racice są przystosowaniem do życia w bagniskach, na mokradłach i przybrzeżnych płyciznach.
Roślinność bagnista, trawy.
Wybiera tereny bagniste z bogatą roślinnością. Hodowany dla mleka, mięsa i skór oraz jako zwierzę robocze. Z rogów wykonywane są ozdoby galanteryjne.
Rozmnaża się przez cały rok. Dojrzałość płciową osiąga od 2 roku życia. Ciąża trwa 300-340 dni, rodzi się jedno młode.
Ze świeżego mleka bawolic wytwarza się włoski ser mozzarella.