(Hystricidae)

Jeżozwierz afrykański

Rząd: Gryzonie
Rodzina : Ssaki
Wiotkie kolce jeżozwierza po urodzeniu młodego osobnika twardnieją w przeciągu kilku godzin.

Występowanie

Indie, Azja Mniejsza, południowo-wschodnia Europa, tereny zarówno leśne, jak i otwarte oraz skaliste.

Charakterystyka

Długość ciała 60-80 cm, ogona 20 cm, długość kolców do 40 cm, krótkie łapy. Owłosienie czarne lub brunatne, przednia część ciała pokryta długimi, białymi, szczeciniastymi włosami, w środkowej i tylnej części tułowia kolce różnej grubości, w czarno-białe poprzeczne pasy, służące do obrony przed intruzami.

Odżywianie

Rośliny, owoce, owady i drobne zwierzęta.

Tryb życia

Żyją przeważnie w parach. Aktywne rano i o zmierzchu. Kopią nory, w których orientują się za pomocą długich włosów czuciowych, u nasady których są narządy zmysłu dotyku. Zaniepokojone stroszą kolce i tyłem ciała zbliżają się w stronę napastnika, w razie bezpośredniego zagrożenia wbijają kolce w ciało nieprzyjaciela uwalniając je ruchami mięśni.

Rozmnażanie i rozwój

Ciąża trwa 90-112 dni. Samica rodzi raz w roku 2 do 4 młodych, w norze wyścielonej trawą . Młode są w pełni rozwinięte, dobrze widzą, są zdolne do biegania, pokryte miękkimi białymi kolcami, posiadają wykształcone siekacze. Dorastają w stadzie przez około 2 lata.

Ciekawostki

Wiotkie kolce po urodzeniu młodego osobnika twardnieją w przeciągu kilku godzin.

Powrót do wszystkich zwierząt