Rasa rozwinęła się w północnej Szkocji i okolicznych wyspach.
Wysokość 110-135cm, waga 400-750 kg. Niska budowa ciała, długi, prostokątny kształt, krótka głowa, szerokie czoło, duże, ostre rogi, noszone przez byki i krowy. U samców grubsze, rosną równolegle do podłoża, w kierunku ewentualnego napastnika. U krów wyrastają łagodnym łukiem ku górze. Sierść wyjątkowo długa, kudłata, kolor od jasnego do ciemnego brązu, rzadziej biały i czarny. Pokrywa włosowa składa się z długich włosów okrywowych i krótkiej „wełny”. Sierść stanowi warstwę izolacyjną i przeciwdeszczową.
Trawy.
Okazują swoim opiekunom wiele zaufania i miłości, uwielbiają drapanie i tarmoszenie sierści, reagują na głos właściciela. Łatwo płoszą się, a zestresowane potrafią kopnąć, a nawet podskoczyć na wysokość 1,70 m bez rozbiegu. Wyjątkowo odporne, spokojny charakter, długa żywotność. Wysoka jakość mięsa, które jest chudsze niż tradycyjna wołowina, soczyste i szlachetne w smaku. Tajemnicą wyjątkowych walorów smakowych jest powolny, naturalny przyrost tkanki mięśniowej (24-36 miesięcy).
Charakteryzują się bardzo dużą płodnością. Cielą się do 18-20 roku życia. Byk starzeje się w wieku 13-15 lat. Cielenie przebiega bez komplikacji, najczęściej na uboczu, bez ingerencji człowieka. Cielęta przy urodzeniu ważą 25-35 kg. Krowy mają wyjątkowy instynkt macierzyński dbają o swe pociechy z czułością i troską.
Najstarsza z opisanych ras bydła. Wzmianki o niej można znaleźć w XII-wiecznych źródłach pisanych, archeologiczne dowody istnienia pochodzą z VI wieku, co czyni ją jedną z najstarszych w nowożytnej historii ras bydła.