(eulemur rufus)

Lemur rdzawy

Rząd: Naczelne
Rodzina: Lemurowate
Lemury rude są owocożernym gatunkiem, ponad 50% ich diety stanowią owoce. Zjadają również liście, kwiaty, owady i stawonogi.

Występowanie

Suche lasy nizinne północno-zachodniego Madagaskaru.

Charakterystyka

Długość ciała od 35 do 48 centymetrów, ogona od 45 do 55 centymetrów. Waga waha się od 2,2 do 2,3 kg. Ma jasną, brązową sierść, pysk przedzielony na pół czarną linią. Dymorfizm płciowy widoczny w ubarwieniu. Samce mają białe lub kremowe policzki i brody oraz rude futro na górze i tyle głowy. Samice wyróżnia białoniebieskie futro na policzkach i krótsza sierść na brodzie i górze głowy.

Odżywianie

Lemury rude są owocożernym gatunkiem, ponad 50% ich diety stanowią owoce. Zjadają również liście, kwiaty, owady i stawonogi.

Tryb życia

Aktywność gatunku zależy głównie od ilość światła. Lemury rdzawe są aktywne głównie w dzień, ale również podczas pełni i jaśniejszych nocy. Żyje w grupach od 5 do 18 osobników, w których skład wchodzi jeden samiec i kilka samic. Często siedzą ciasno przytulone do współtowarzyszy, obejmując się z nimi ogonami. Znaczą teren za pomocą wydzieliny gruczołów.

Rozmnażanie i rozwój

Samice są płodne przez około 3 dni w roku i nie wykazują widocznych objawów rui. Po ciąży trwającej 120 dni rodzi się zazwyczaj jedno młode, które samica karmi przez pierwsze pół roku. Dojrzałość płciową osiągają między 3, a 4 rokiem życia.

Ciekawostki

W grupie dominują samce, co jest rzadkością wśród lemurowatych, w przypadku większości gatunków grupą zarządza samica.

Powrót do wszystkich zwierząt