(varecia variegata)

Lemur wari czarno-biały

Rząd: Naczelne
Rodzina: Lemurowate
Lemury wari bawiące się na drzewie

Występowanie

Środkowo - wschodni oraz wschodni Madagaskar.

Charakterystyka

Gatunek małpiatki, największy spośród wszystkich lemurowatych. Masa ciała wynosi od 2,5 kg do 4,8 kg, przy czym samice z reguły są cięższe od samców. Długość ciała 43-57 cm, długi, puszysty ogon 40-60 cm, zazwyczaj dłuższy u samców. Niewielka głowa o wydłużonym pysku, długich, odstających uszach i dużych oczach z żółtą tęczówką. Stopy i dłonie wydłużone, drugi palec u stopy zaopatrzony w długi pazur. Kończyny tylne dłuższe od przednich. Rozmieszczenie barw na plecach i po bokach ciała jest różne u poszczególnych osobników, nawet u tego samego osobnika boki mogą być odmiennie ubarwione. Charakterystyczna kryza  białych włosów wokół głowy. Gęsta, czarna sierść na pysku, grzbiecie, ogonie oraz na spodzie.

Odżywianie

Głównie owoce, najbardziej owocożerny gatunek lemura. Liście, nasiona, pąki kwiatów, owady i drobne kręgowce uzupełniają dietę.

Tryb życia

Występuje na niskich i umiarkowanych wysokościach, do 1300 m n.p.m. Wykazano, że grupy wykazują dużą zmienność , co oznacza, że wielkość grupy może się zmieniać w zależności od dostępności pokarmu Gdy zasoby są ograniczone, grupa może podzielić się na mniejsze podgrupy, aby przetrwać. Stadu przewodzi samica, podobnie jak u lemurów katta. Aktywny w ciągu dnia. Dobrze porusza się po ziemi, świetnie skacze. Bardzo zgodny i towarzyski. Wydaje bardzo różnorodne i donośnie odgłosy. Znakuje teren przy pomocy wydzieliny gruczołów.

Rozmnażanie i rozwój

Ciąża trwa krócej niż u pozostałych lemurów, zwykle 90–102 dni. Przed porodem samica buduje w rozwidleniach konarów gniazdo, które wyściela własnymi włosami. Rodzi w jednym miocie do 6 młodych, zwykle 2–3. Młode pozostają w gnieździe do trzech tygodni, dojrzałość płciową osiągają po 604 dniach. Lemury wari żyją do 19 lat.

Ciekawostki

Prawdopodobnie jedyny gatunek spośród naczelnych budujący gniazda na czas porodu i pierwszych tygodni odchowu młodych. W odróżnieniu od innych gatunków w tej rodzinie, u przedstawicieli wari występują trzy pary sutków. Drugi najgłośniejszy naczelny po wyjcach.

Powrót do wszystkich zwierząt