(Ovis aries)

Owca somalijska

Rząd: Parzystokopytne
Rodzina: Krętorogie
Owca somalijska rasa owiec szerstnych wyhodowana w Somalii.

Występowanie

Afryka, Somalia.

Charakterystyka

Wysokość w kłębie 50-70cm, waga 50-80 kg. Brak rogów, białe umaszczenie ciała, i „niepasująca” czarna głowa, ogon zaopatrzony w zapasy tłuszczu, ubogi w wełnę. Stare kozły mają często grzywę na szyi i grzbiecie. Wełna składa się z krótkich, grubych włosów niemających właściwości przędnych.

Odżywianie

Trawy.

Tryb życia

Żyją w stadzie bądź w grupie. Niskie wymagania środowiskowe, znakomita żywotność. Hodowane przede wszystkim na mięso, które ma znaczny udział w eksporcie Somalii. Wykorzystuje się także wełnę i mleko.

Rozmnażanie i rozwój

Wydłużony sezon rozrodczy oraz krótsze okresy między ciążowe, dzięki czemu mogą być nawet dwa wykoty w ciągu roku. Jagnięta bardzo szybko rosną i dojrzewają. Często krzyżowane z innymi rasami.

Ciekawostki

W wyniku krzyżowania powstało wiele innych ras hodowlanych, m.in. dorper oraz bardzo podobna do owcy somalijskiej – i przez to często z nią mylona – czarnogłówka perska (owca perska czarnogłowa).

Powrót do wszystkich zwierząt