(ovis)

Owca Walliserska

Rząd: Parzystokopytne
Rodzina: Wołowate
Owca walliserska to rasa coraz chętniej utrzymywana w celach pokazowych i turystycznych.

Występowanie

Szwajcaria południowa, kanton Valais.

Charakterystyka

Wysokość w kłębie 70-80 cm, waga od 70 do nawet 130 kg. Wełna biała, czarne punkty na kolanach, w okolicach ogona i racic. Głowa i uszy czarne, rogi występują zarówno u samców, jak i samic.

Odżywianie

Roślinożerna, trawy, zioła, zielone pędy zbóż.

Tryb życia

Odporna na warunki klimatyczne, jest w stanie rozwijać się na terenie ubogim w pokarm. Rasa trzymana głównie na wełnę lub też mięso, roczna ilość wełny uzyskiwana od jednej owcy to około 4 kg.

Rozmnażanie i rozwój

Ciąża trwa około 150 dni, samica rodzi 1-2 młode. Dojrzałość płciową osiągają między 5 a 8 miesiącem, a rozpłodową pomiędzy 8 a 24.

Ciekawostki

Rasa coraz chętniej utrzymywana w celach pokazowych i turystycznych ze względu na łagodny charakter i ciekawy wygląd.

Powrót do wszystkich zwierząt