(Leptailurus serval)

Serwal afrykański (Sawannowy)

Rząd: Drapieżne
Rodzina: Kotowate
Serwal - drapieżny ssak z rodziny kotowatych odpoczywający na trawce.

Występowanie

Stepy sawanny, na południe od Sahary, na terenach porośniętych trawą, z łatwym dostępem do wody.

Charakterystyka

Drapieżny kot średniej wielkości. Smukłe ciało, długie kończyny, krótki ogon, długa szyja i osadzona na niej mała głowa z dużymi uszami wychwytującymi każdy dźwięk. Ubarwienie jasnożółte, w czarne cętki. Długość ciała 59–92 cm, ogona 20–38 cm. Masa ciała 7–13,5 kg.

Odżywianie

Małe ssaki, gryzonie, drobne bezkręgowce, ryby, ptaki, małe gady, płazy, owady, owoce i świeża trawa.

Tryb życia

Najchętniej żyje na terenach porośniętych wysoką trawą, z łatwym dostępem do wody. Prowadzi samotniczy tryb życia. Bardzo aktywny, dużo biega. Poluje z ziemi, skacze odrywając 4 kończyny, atakuje wszystkimi kończynami.

Rozmnażanie i rozwój

Gody odbywają się różnych porach roku. Ciąża trwa od 67 do 77 dni. Młode, najczęściej troje, ważą ok. 250 gram, są karmione mlekiem 4-7 tygodni. Matka toleruje synów do usamodzielnienia,  córki do osiągnięcia dojrzałości płciowej (po 2 latach).

Ciekawostki

Komunikuje się znakowaniem moczem, drapaniem pni, krzykiem, warczeniem, syczeniem oraz mruczeniem. Gdy jest niezadowolony kieruje uszy do tyłu, macha ogonem. Jeśli się czego boi warczy i syczy. Ma najdłuższe, w stosunku do wielkości ciała u kotów, nogi. Długi stopy czynią z niego wspaniałego skoczka.

Powrót do wszystkich zwierząt